Att föda upp en kattungekull

Kattungarnas 12 första veckor:

Dag 1-3:
Kattungarna föds döva och blinda och styrs av lukter, känsel och reflexer. Det är viktigt att kattungarna får den första råmjölken som mamman producerar det första dygnet eftersom den innehåller antikroppar som skyddar mot infektion. Det är också viktigt att ungarna startar att dia snabbt p.g.a. att de behöver få igång sin blodcirkulation så att de har rätt blodsockerhalt och håller sin värme. Kattungarna fortsätter ofta att använda samma spena som de startade att suga från. En bra viktökning första dagen är att behållt sin födelsevikt. Därefter ska kattungen öka i snitt med 10-15 gram/dygn. Födelsevikten kan variera beroende på ras men normalvikt ligger mellan 70-135 gram. Mamman tvättar barnen och slickar dem bak vilket då stimulerar urin och avföring som mamman äter upp då den kommer ut. Kattungar sover cirka 90 % av dygnet.

Vecka 1:
En frisk kattunge tillbringar tiden med att antingen äta eller sova! Om någon kattunge visar oro eller skriker mycket så bör du kolla om den får i sig mjölk ordentligt eller om den inte har ordentlig avföring. Prata med en veterinär om du inte hittar någon orsak. Navelsträngen har torkat och lossnar. Kattungarna kan börja bråka i boet om bästa matplats, de kan också börja fräsa/väsa (kan låta som andnöd men är inget att oroa sig över) vid okända lukter. I slutet av första veckan kan tidiga kattungar öppna ögonen men synen är inte utvecklad förrän kattungen är 2 månader. Alla kattungar föds med blå ögon. Kontrollera noga så att ingen infektion uppstår eller att ögonen av någon anledning inte öppnas ordentligt. Ha inte alltför stark belysning under dessa dagar och var försiktig med kamerablixt precis när ögonen öppnas. Väg kattungarna 1 gång per dag de första veckorna och låt dem för övrigt få lugn och ro. Låt inga utomstående hantera kattungarna de första 3 veckorna eftersom deras immunförsvar fortfarande är dåligt utvecklat. Tvätta händerna vid hantering av kattungarna.

Vecka 2:
Hörselgångarna börjar nu att öppnas och kattungarna kan spinna och börja kravla omkring och utforska boet. Ögonen ska vara öppnade i slutet av vecka 2. Den viktigaste socialiseringsperioden är mellan vecka 2-7 och det därför viktigt att man börjar tillbringa mycket tid med kattungarna och även vänja dem vid vardagsljud.

Vecka 3:
Ungarna kan ta kortare promenader ut ur boet och blir alltmer rörliga, detta kan oroa mamman och ibland vill hon därför ta med sina ungar till annat bo. När kattungarna kan ta sig ur bolådan är det dags att ställa i ordning en mindre hage så att de inte kan ta sig alltför långt. Från denna tidpunkt börjar kattungarna kunna kontrollera sin urin och avföring och det kan ställas fram en kattlåda med låga kanter till kattungarna. Fyll lådan med pellets eller ickeklumpbildande sand då de till en början vill äta innehållet och klumpbildande sand kan ställa till det rejält. De lär sig för det mesta att använda lådan på egen hand eller med stöd av kattmamman. Bestraffa aldrig en kattunge som misslyckas att hinna till lådan utan rengör noga för att inte locka kattungarna att använda den platsen som toa. Du kan börja ställa fram vatten och foder och se om någon är redo att provsmaka.

Vecka 4:
Mjölktänderna är nu nästan helt framvuxna och man kan fortsätta fodervänjningen. Om kattungen inte börjar äta på egen hand, testa att försiktigt pilla in en bit mat i munnen. Vissa börjar att ge mjölkersättning medan andra går på blötfoder eller torrfoder (kattungefoder) på en gång. Man får prova sig fram om man har en kräsen kattunge.


Vecka 5:
Ungarna blir alltmer livliga och börjar träna sina jaktinstinkter. Om kattungarna går på lådan utan problem kan det vara läge att ta bort kattungehagen och låta dem få tillgång till ett rum eller en del av lägenheten/huset.

Vecka 6 - 9:
Avvänjningen av kattmamma börjar och de diar allt mindre, kattmamman känner att hon kan släppa kontrollen av ungarna en aning. Låt kattungarna vänja sig vid hela lägenheten/huset och fortsätt träna på vardagssituationer som exempelvis dammsugare, dusch & bad, kloklippning, kamning, barn, hundar och andra katter, ljud, olika leksaker och hantering. Vid 7-8 veckors ålder brukar jag göra första avmaskningen, se tillverkarens råd och anvisning. Maskmedel finns idag i många former så fråga på apoteket om råd och sort. Om kattmamman och eventuella övriga katter är innekatter kan det räcka med att köpa "kolla-masken" på apoteket och ta prov på om kattungarna har mask för att undvika avmaskning i onödan. Om det inte redan är gjort är det hög tid att skicka in registreringspapper till Sverak. Mellan vecka 8-9 brukar jag vanligen ta första vaccineringen för kattpest och kattsnuva men be din veterinär om råd eftersom det kan skilja beroende på vilket vaccin de tillhandahåller.

Vecka 11-12:
Dags för andra vaccineringen och chipmärkning. Ungarna ska veterinärbesiktas senast en vecka innan leverans. Vid 12 veckor kan kattungarna tidigast flytta till sina nya hem, under förutsättning att de har utvecklats normalt och väger över 1 kg. Våra kattungar har vid 12 veckor vägt mellan 1,3 kg - 2,1 kg.


Hane eller hona?

Hane

Hona



Källor: Ylva Stockelberg - Kattuppfödning, S*Shenandoahs, Doggyrapport & Svenska Katters Sida.



<- Tillbaka

~ Löp, parning & dräktighet ~
~ Förlossning ~