Förlossningen

Bolådan:
Två veckor innan förlossningen kan man ställa fram en låda/kartong och inreda med tidningar i botten och något mjukt att ligga på. Bolådan ska vara så stor att honan kan sträcka ut sig i den och ha 1-2 dm kant vid öppningen så att ungarna inte ramlar ur. Man ska inte använda gamla fruktlådor som bolådor eftersom frukten kan besprutats med giftiga ämnen för kattungarna, liggunderlaget bör vara slätt och inte tyg av frotté-typ eftersom kattungarna kan fastna med klorna i "öglorna" medan de är så små så de inte kan dra in klorna.

Att ha hemma inför förlossning:
Rena handdukar/lakan, hushållspapper, en sprittvättad sax, eventuellt jodopax, alcogel & glidslem, en sprittvättad sax. Eventuellt nagellack eller annat att märka kattungarna med om de har samma färg. En våg att väga ungarna med är ett måste. Modermjölkersättning kan vara bra om ungarna av någon anledning inte kan dia. Telefonnummer till veterinär är bra att ha redo så man slipper yra runt och leta ifall det blir akut.

Förlossningstecken:
Det kan vara väldigt individuellt vilka signaler en hona sänder ut innan det är dags för henne att föda, hos vissa honor kan det vara svårt att se några tecken alls. Därför är det viktigt att honan inte lämnas ensam de sista dagarna. Vissa uppfödare tar kattens temperatur sista dagarna innan förlossningen, när tempen ligger på 37-37,5 grader brukar förlossningen sätta igång 12-24 timmar senare. Ett tecken på att förlossningen kommer att sätta igång inom ca 1 dygn är att fostrena lägger sig i annat läge och därför sjunker magen på honan och hon ser plötsligt smalare ut. Innan förlossningen kan honan ibland äta mindre och gå toalådan ofta, hon bäddar gärna i bolådan. Hon blir alltmer sällskap och många honor kommer och "hämtar" matte/husse när det är dags.

Öppningsstadiet:
Hon lägger sig till slut och börjar att spinna intensivt. Efter en stund brukar svaga värkar visa sig. Hon andas ofta lite fortare. Detta är de första öppningsvärkarna. Öppningsvärkar kan pågå upp till 24 timmar men många gånger ser man inte de första värkarna som startats. En klar röd vätska brukar komma från livmodern när livmoderhalsen öppnats. Fostren ligger kvar i sin blåsa som är sluten. Fostersäcken innehåller vätska. Ofta halvsätter sig honan under värkarbetet. När kattungen kommer ner i bäckenhålan blir ofta värkarna extra kraftiga och honan kan jämra sig lite. Man kan gärna hjälpa kattmamman genom att massera magen med långsamma utdragna rörelser. Detta kan man fortsätta med under hela förlossningen.

Utdrivningsstadiet:
Värkarna är nu mer intensiva och kommer i 2-minutersintervaller. Första kattungen kommer vanligtvis efter cirka 30 - 60 minuter. Den första kattungen tar oftast längst tid på sig. Ungarna kan födas både med huvudet först ellerbakbenen först. Moderkakan brukar komma ut samtidigt som ungen. Mellan varje kattunge kan man räkna ungefär 45 - 60 minuter men detta varierar. Utdrivningsstadiet kan pågå i 2 - 24 timmar.
En del katter föder sina kattungar på mellan 1 - 2 timmar och andra kan ta flera dagar på sig. En del honor tar också extra vilpaus mellan kattungarna.

Problem vid förlossningen:
Ofta klarar honan att sköta förlossningen på egen hand och det bästa är att inte lägga sig i för mycket utan bara sitta med som sällskap till honan. Ibland kan dock din eller veterinärs hjälp behövas.

Du kan hjälpa till ifall:
- honan inte avnaglar kattungen inom någon minut från att den fötts. Avnaglas 3-5 cm från magen med steril sax.
- honan inte slickar bort fosterhinnan. Ta bort hinnan och torka torrt med hushållspapper/handduk. - ungen fastnar på vägen ut så kan du försiktigt dra ut ungen i samband med en värk (dra INTE i ett ben eller svans, du måste ha tag om hela ungen annars ska du låta bli).
- ungen föds livlös. Du kan försöka få igång den genom att slunga ungen. Du lägger då ungen med ryggen nedåt i kupade handlator samtidigt som du stödjer huvudet med fingrarna. Med raka armar ska du föra ungen snabbt från över huvudet till knäna och där stanna tvärt. Genom detta kan fostervätska komma ut genom näsborrarna. Upprepa flera gånger. Du kan också använda slemsug eller suga lite lätt med din egen mun för att få ut fostervätska. Du kan också försöka få igång ungen genom att gnugga den med handduk och spola kroppen växelvis i varmt/kallt vatten.
- en unge föds med en grav missbildning. Avlivas genom kloroform/eter eller ett kraftigt slag mot huvudet. Om du har veterinär tillgänglig på nära håll så att det inte innebär långt lidande för kattungen så är ett bra alternativ att låta veterinären avliva ungen.

Du ska ringa veterinär ifall honan:
- har krystvärkar som upphör utan att något händer.
- har kraftiga krystvärkar i mer än 2 timmar utan att någon unge föds.
- har svaga värkar som kommer mer sällan.
- har fostervätska som är gröngul och illaluktande.
- har större blödningar.
- inte föder fram en synlig unge inom ca 30 minuter.

Efter förlossning
Känn efter så att honan inte har några ungar kvar i magen, observera att livmodern kan vara förstorad en liten stund efter förlossningen vilket lätt kan misstas för en unge. Det bästa är att se så att en hona är lugn och tillfreds, då brukar det inte finnas ungar kvar i magen. Kontrollera även att juvren ser normala ut och inte har tendens till mjölstockning. Under förlossningen ska du kontrollera att varje unge har en medföljande moderkaka. Om en moderkaka blir kvar behöver det inte innebära problem men det är viktigt att se efter så att honan mår bra och inte får feber eftersom det kan ge livmoderinflammation. Efter förlossningen bäddar man rent åt honan och ungarna, det är normalt att honan kan blöda lite upp till några dagar efter förlossningen. Om flytningen blir gröngul ska man dock kontakta veterinär. Servera maten alldeles intill bolådan och ha kattlådan i närheten så att hon kan ha ungarna under uppsikt.



Källor: Ylva Stockelberg - Kattuppfödning, S*Shenandoahs, Doggyrapport & Svenska Katters Sida.





<- Tillbaka

~ Löp, parning & dräktighet ~
~ Kattungekull ~